Palics Magyar Művelődési Egyesület

Rólunk

A Palics Magyar Művelődési Egyesület 2006-ban kezdte meg működését, akkor még Abbázia Kultúrkör néven, majd 2010 januárjában, az újra bejegyzés alkalmával kapta meg jelenlegi nevét, melyet magyar nyelven 2015-ben helyesbítettünk. Megalapításakor azzal a szándékkal indult, hogy kielégítse a palicsi polgárok művelődés és hagyományápolás iránti igényét, valamint segítse a magyarság önazonosságtudatának megőrzését. Induláskor még csak egy, elsősorban az idősebb korosztályt megszólító szakosztálya volt az Egyesületnek, Szederinda népdalkör néven. Az azóta eltelt években igyekeztünk a fiatalokat, elsősorban a gyerekeket bevonni a munkába, így ma már mintegy 150 aktív taggal, 15 szakosztállyal és csoporttal, napi szinten tartott próbákkal, rendezvényekkel és programokkal működünk.
A működéshez szükséges pénzeszközöket pályázati úton, tartományi és önkormányzati, valamint magyarországi forrásokból, emellett magánszemélyek és vállalatok adományaiból és a tagdíjakból teremtjük elő.A fellépések számát és az eddigi eredményeket tekintve a Szederinda népdalkör a legnagyobb múltú szakosztályunk, akik 2013-ban megnyerték a Nyugdíjasok Ki Mit Tudja kárpát-medencei szintű vetélkedőjét, illetve 2015 tavaszán is bejutottak a budapesti döntőbe. Ők a szervezői a Kárpát-medencei Népdalkör Találkozónak. Művészeti vezetőjük Brezovszki Eszter.
A gyermek néptánccsoport 2010-ben indult el, azóta több száz táncos lábú gyermek sajátította el a különféle tájegységek jellemző lépéseit, koreográfiáit. Jelenleg két korcsoportban, a Tipegők és a Sziporka együttesekben táncolnak az óvodás, alsós és felsős gyermekek. Oktatóik Ledenyák Lea és Arnold Zsófia, akiknek a munkáját Brezovszki Tamara és Roland segítik.
A néptáncosokkal egy időben indult el az irodalmi szakosztályunk is, akiknek a tagjai aktív szerepet vállalnak a művelődési műsoraink megvalósításában. Ők voltak a szervezői 2019-ben és 2020-ban a Palicsi Versfesztiválnak, 2022 végén pedig Könyvtársalgó névvel indítottak egy új programot. Művészeti vezetőjük Szalai Andrea. 
2014 szeptemberében a palicsi iskolában megtartott igen sikeres tagtoborzót követően kezdte meg munkáját a színjátszó körünk Palicsi Színjátszó Grund néven, akik többször is bemutatkoztak a palicsi közönségnek. Eredményeiket tekintve mára ők lettek az egyesület legsikeresebb tagjai, hiszen immár három korcsoportban működve, évről-évre, rendre szinte az összes megmérettetésen díjat nyertek, és több éven át ez a csapat képviselte Vajdaságot a magyarországi gyermek színjátszók országos szemléjén. Művészeti vezetőik Kalmár Zsuzsa és Arnold Ildikó.
2014 őszétől működik a gyermek kézműves csoportunk, ahol heti egy alkalommal jönnek össze a gyerekek, és Márton Kovács Tímea vezetésével különböző régi mesterségekkel, kézműves technikákkal ismerkednek.
2017 őszén két új szakosztályunk indult: a gyermek kézimunka csoport Csipkebóbita néven, akik Sebők Valéria vezetésével igyekeznek elsajátítani a csipkefonás titkait, valamint a felnőtt kézimunka csoport Orchidea néven, akik önképzőkör formájában egymást oktatják, Kosányi Valéria vezetése mellett.
2018-ban lett elegendő érdeklődő és tehetséges gyermek ahhoz, hogy elindulhasson a gyermek népi ének csoportunk is, akiknek Hardi Klemm Katalin az oktatója.
Miután 2022 februárjában birtokba vehettük az új palicsi Magyar Művelődési Központot, a helybeliek igényeit felmérve, további csoportokat és foglalkozásokat indítottunk. Így ma már hetente van gyermek rajzszakkörünk Szalma Viktória grafikus vezetésével, játékos testmozgás óvodásoknak Árokszállási Ervin szárnyai alatt hetente kétszer, ugyancsak játékos formában heti egyszer szerb nyelvi foglalkozás óvodásoknak Fogarasi Vida Gabriella óvónővel, női torna heti háromszor, társastánc oktatás fiataloknak és felnőtteknek is Füleki József vezetésével, de további szakkörök beindítását is tervezzük az év folyamán.
A rendszeres foglalkozások mellett különféle rendezvényeket és programokat is útjára indítottunk. Ilyenek a havonta megrendezésre kerülő kézműves-vásárok és gyerekruha börzék, a batyubálok, a koncertek, filmvetítések és különféle témájú előadások is. A nyári szünet alatt sem áll le a munka: négy héten keresztül Nyári Napközit szervezünk a palicsi és környékbeli gyerekeknek a palicsi iskolában.
A vezetőség bízik abban, hogy sikerül fellendíteni Palicson az amatőr művelődési életet, és megerősíteni azt a közösséget, amely teljes körűen működtetni tudja a palicsi művelődési házat.
Az egyesület korábbi vezetői Vitéz Károly, Patyi Miklós, majd pedig Szeles Attila voltak 2015 szeptemberétől 2024 márciusáig Csiszár Molnár Anna volt a Palics MME elnöke, jelenleg pedig Szalai Andrea Egyesületünk ügyvezetője. Az elnökség tagjai még Dobó Márta, Bata Péter Brigitta, Berényi Emőke, Mezei Zoltán és Vörös Zsana.

A Palics Magyar Művelődési Egyesület 2006-ban kezdte meg működését

A Palics Magyar Művelődési Egyesület ma már mintegy 150 aktív taggal, 15 szakosztállyal és csoporttal, napi szinten tartott próbákkal, rendezvényekkel és programokkal működünk.

  • Népi ének - Népzene
  • Néptánc
  • Színjátszás
  • Kézművesség és képzőművészet
  • Testmozgák
  • Egyéb tartalmak

A rendszeres foglalkozások mellett különféle rendezvényeket és programokat is útjára indítottunk. Ilyenek a havonta megrendezésre kerülő kézműves vásárok és gyerekruha börzék, a batyubálok, a koncertek, filmvetítések és különféle témájú előadások is.

Hagyományápolás

Fontosnak tartjuk a magyar népzenei és néptánc hagyományok ápolását, továbbadását.

Színjátszás

A Palicsi Színjátszó Grund a legismertebb és legsikeresebb szakosztályunk.

Kézművesség és képzőművészet

A gyermekeket kézműves- és rajzszakkörök, a felnőtteket kézimunka csoport várja.

Rendezvények

Rendszeresen szervezünk előadásokat, koncerteket, vásárokat, bálokat stb.

Látogasson el rendezvényeinkre Ön is

Folyamatos programokkal jelentkezünk a kultúra minden területén. Szeretettel várjuk Önt és családját rendezvényeinken.

Bővebben

Magyar Művelődési Egyesület a számok tükrében

Egyesületünk évente nagyon sok előadást és egyéb rendezvényt szervez. Az alábbi számok magukért beszélnek.

aktív tag, akiknek száma az évek során folyamatosan nő.

szakosztály, amelyek napi szinten tartanak foglalkozásokat.

művelődési rendezvény évente minden korosztály számára..

látogató évente, akik megtekintették különböző rendezvényeinket.

Elérhetőség

Lépjen velünk kapcsolatba

Bohinj utca 11.,24413 Palics

Szerbia

Facebook:

https://www.facebook.com/PalicsMME/

Loading
Your message has been sent. Thank you!