Palics Magyar Művelődési Egyesület

Szakosztályok


A Palics Magyar Művelődési Egyesület ma már mintegy 150 aktív taggal, 15 szakosztállyal és csoporttal, napi szinten tartott próbákkal, rendezvényekkel és programokkal működünk.

NÉPI ÉNEK - NÉPZENE

A fellépések számát és az eddigi eredményeket tekintve a Szederinda népdalkör a legnagyobb múltú szakosztályunk, akik 2013-ban megnyerték a Nyugdíjasok Ki Mit Tudja kárpát-medencei szintű vetélkedőjét, illetve 2015 tavaszán is bejutottak a budapesti döntőbe. Ők a szervezői a Kárpát-medencei Népdalkör Találkozónak. Művészeti vezetőjük Brezovszki Eszter.

3_1.jpg

2018-ban lett elegendő érdeklődő és tehetséges gyermek ahhoz, hogy elindulhasson a gyermek népi ének csoportunk is, akiknek Hardi Klemm Katalin az oktatója.
Korábban az egyesület keretében foglalkoztunk citeraoktatással is gyermekek számára. Éveken át nagy sikerrel szerepeltek a helyi művelődési műsorokban, ami elsősorban az oktatónak, Mák Attilának volt az érdeme.

3_2.jpg

Szederinda népdalkör tagjai 2023 tavaszán egy újdonsággal rukkoltak elő, hiszen immár citerajátékkal is kísérik a műsorszámaikat.

NÉPTÁNC

A gyermek néptánccsoport 2010-ben indult el, azóta több száz táncos lábú gyermek sajátította el a különféle tájegységek jellemző lépéseit, koreográfiáit. Jelenleg két korcsoportban, a Tipegők és a Sziporka együttesekben táncolnak az óvodás, alsós és felsős gyermekek. Oktatóik Ledenyák Lea és Arnold Zsófia, akiknek a munkáját Brezovszki Tamara és Roland segítik.

3_3.jpg

3_5.jpg

SZÍNJÁTSZÁS

2014 szeptemberében a palicsi iskolában megtartott igen sikeres tagtoborzót követően kezdte meg munkáját a színjátszó körünk Palicsi Színjátszó Grund néven, akik többször is bemutatkoztak a palicsi közönségnek. Eredményeiket tekintve mára ők lettek az egyesület legsikeresebb tagjai, hiszen immár három korcsoportban működve, évről-évre, rendre szinte az összes megmérettetésen díjat nyernek, és több éven át ez a csapat képviselte Vajdaságot a magyarországi gyermek színjátszók országos szemléjén. Művészeti vezetőik Kalmár Zsuzsa és Arnold Ildikó.
A legnépszerűbb, legeredményesebb és leglelkesebb csoportunk, a Palicsi Színjátszó Grund 2023 tavaszán vitte színre a Valahol Európában című musicalt. A darab rendezője Mezei Zoltán. 2023 áprilisában Topolyán, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján ők érdemelték ki a Garay Béla-díjat a közösségteremtő tevékenységükért.

3_6.jpg

3_7.jpg

3_8.jpg

Az iskolás grundosoknak volt még egy bemutatója 2023 júniusában, a Szentivánéji álom c. előadás, melynek rendezője Kalmár Zsuzsa. Ezzel a darabbal képviselték Vajdaságot 2023-ban a Pécsett megtartott Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon, ahonnan gyémántdiplomával tértek haza.

KÉZMŰVESSÉG ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET

2014 őszétől működik a gyermek kézműves csoportunk, ahol heti egy alkalommal jönnek össze a gyerekek, és Márton Kovács Tímea vezetésével különböző régi mesterségekkel, kézműves technikákkal ismerkednek.
2017 őszén két új szakosztályunk indult: a gyermek kézimunka csoport Csipkebóbita néven, akik Sebők Valéria vezetésével igyekeznek elsajátítani a csipkefonás titkait, valamint a felnőtt kézimunka csoport Orchidea néven, akik önképzőkör formájában egymást oktatják, Kosányi Valéria vezetése mellett.

3_14.jpg

3_13.jpg

3_12.jpg

3_11.jpg

3_10.jpg

3_9.jpg

Az Orchidea kézimunka csoportunk a 2022/23-as évadban igazán nagy munkába vágott. Ők is bekapcsolódtak a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai és anyagi támogatásával megvalósult kézműves képzéssorozatba, A Szakkörbe, melynek nyomán 3 csoportban dolgozva elsajátították a mézeskalács készítés, a hímzés, valamint a nemezelés csínját-bínját. A több hónapig tartó munka eredményét egy alkalmi kiállítás keretében mutatták be 2023 júniusában.
Miután 2022 februárjában birtokba vehettük az új palicsi Magyar Művelődési Központot, a helybeliek igényeit felmérve, további csoportokat és foglalkozásokat indítottunk. Az ügyes kezű gyerekeket kívántuk megszólítani a rajzszakkör életre hívásával. Ennek vezetője Szalma Viktória, és a szakkörön készült alkotásokból néhány megtekinthető volt egy alkalmi kiállítás keretében 2023 júniusában.

TESTMOZGÁS

2022 novemberében indult el a játékos testmozgás óvodásoknak, akik Árokszállási Ervin szárnyai alatt hetente kétszer jönnek össze egy-egy órára.
A testmozgás iránt nem csak a gyerekek, hanem a hölgyek is érdeklődtek, ezért indultak el a pilates órák heti három időpontban. Az edzéseket Neorcic Sonja vezeti.

3_15.jpg

3_17.jpg

Ugyancsak a felmerült igények alapján indult el a társastánc oktatás 15-25 év közötti fiatalok számára, akik 2023 januárjától jönnek össze minden szombat délután, Füleki József vezetésével.

A fiatalok mellett a felnőttek is igényt tartottak a rendszeres táncórákra, így 2023 márciusában elindult a felnőtt társastánc csoport is, akik szerdánként jönnek össze, hogy csiszolják tánctudásukat Füleki József gondos irányítása mellett.

3_4.jpg

EGYÉB TARTALMAK

Mivel fontosnak tartjuk a magyar kultúra továbbadása mellett a környezetnyelv elsajátítását is, ezért 2022 őszén elindult a játékos szerb nyelv oktatás óvodásoknak, kezdetben Dudás Varga Anna, majd pedig Fogarasi Vida Gabriella vezetésével.
Az épületünkben tartja próbáit az El Gusto del Flamenco együttes is, akik egy latin est keretében be is mutatkoztak a palicsi közönségnek április 21-én. Gyivánovity Róbert gitáron kíséri Dulic Antonija énekét.

3_18.jpg


Az épület adottságait kihasználva kialakítottunk egy társalgót az első emeleti galérián, ahol a próbák ideje alatt a kísérők tudnak várakozni, olvasni, kártyázni, beszélgetni.
A rendszeres foglalkozások mellett különféle rendezvényeket és programokat is útjára indítottunk. Ilyenek a havonta megrendezésre kerülő kézműves vásárok és gyerekruha börzék, a batyubálok, a koncertek, filmvetítések és különféle témájú előadások is. A nyári szünet alatt sem áll le a munka: négy héten keresztül Nyári Napközit szervezünk a palicsi és környékbeli gyerekeknek a palicsi iskolában.

A Palics Magyar Művelődési Egyesület 2006-ban kezdte meg működését

A Palics Magyar Művelődési Egyesület ma már mintegy 150 aktív taggal, 15 szakosztállyal és csoporttal, napi szinten tartott próbákkal, rendezvényekkel és programokkal működünk.

  • Népi ének - Népzene
  • Néptánc
  • Színjátszás
  • Kézművesség és képzőművészet
  • Testmozgák
  • Egyéb tartalmak

A rendszeres foglalkozások mellett különféle rendezvényeket és programokat is útjára indítottunk. Ilyenek a havonta megrendezésre kerülő kézműves vásárok és gyerekruha börzék, a batyubálok, a koncertek, filmvetítések és különféle témájú előadások is.

Hagyományápolás

Fontosnak tartjuk a magyar népzenei és néptánc hagyományok ápolását, továbbadását.

Színjátszás

A Palicsi Színjátszó Grund a legismertebb és legsikeresebb szakosztályunk.

Kézművesség és képzőművészet

A gyermekeket kézműves- és rajzszakkörök, a felnőtteket kézimunka csoport várja.

Rendezvények

Rendszeresen szervezünk előadásokat, koncerteket, vásárokat, bálokat stb.

Látogasson el rendezvényeinkre Ön is

Folyamatos programokkal jelentkezünk a kultúra minden területén. Szeretettel várjuk Önt és családját rendezvényeinken.

Bővebben

Magyar Művelődési Egyesület a számok tükrében

Egyesületünk évente nagyon sok előadást és egyéb rendezvényt szervez. Az alábbi számok magukért beszélnek.

aktív tag, akiknek száma az évek során folyamatosan nő.

szakosztály, amelyek napi szinten tartanak foglalkozásokat.

művelődési rendezvény évente minden korosztály számára..

látogató évente, akik megtekintették különböző rendezvényeinket.

Elérhetőség

Lépjen velünk kapcsolatba

Bohinj utca 11.,24413 Palics

Szerbia

Facebook:

https://www.facebook.com/PalicsMME/

Loading
Your message has been sent. Thank you!